Hoe lang duurt het voor de uitslag bekend is?
Na ontvangst van uw sample duurt het nog 2 of 3 werkdagen voordat de uitslag bekend is. Dezelfde dag kunnen wij u de uitslag mailen (vermeld wel het e-mailadres op het aanvraagbriefje). Houdt u er rekening mee dat post naar ons antwoordnummer er standaard 2 dagen over doet voordat het bij ons is. Voor spoedgevallen zijn er diverse mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met één van onze medewerkers.
Ik ben geïnteresseerd in de microbiologische achtergrond van jullie testen. Kan ik hier meer over te weten komen?
Jazeker, geregeld geven wij interessante workshops. Deze worden gegeven door vakbekwame docenten. Zie www.bio2dental.nl/workshops voor meer informatie. Ook komen wij graag een presentatie houden voor uw IT/IQUAL/studie groep. Neem contact met ons op als u meer informatie wenst.
Op welke dagen kan ik een test insturen?
Al onze testen zijn op basis van DNA. U kunt uw test dus 365 dagen per jaar insturen. Ook zijn er geen speciale condities voor verzending.
Zijn de testen van Bio2Dental nauwkeurig?
Wij maken gebruik van de real-time PCR test. Dit is de meest kwantitatieve test die beschikbaar is. Wij kunnen dus erg nauwkeurig bepalen hoeveel bacteriën aanwezig zijn.
Is het laboratorium betrouwbaar?
Het laboratorium van Bio2Dental volgt als een van de weinige tandheelkundige laboratoria de strenge NEN-ISO 15189 richtlijnen. Deze richtlijnen zijn speciaal voor medische laboratoria opgesteld.
Wanneer kunnen wij de B2D Paro 21 uitvoeren en wanneer de B2D Paro 9?
Bij de Paro 21 test bepalen wij, naast alle belangrijke paropathogenen, ook gunstige bacteriën. Hiermee kunnen wij bepalen of bij de patiënt een verstoord evenwicht (dysbiose) aanwezig is of een goed evenwicht (homeostase). Sinds enige tijd hebben we ook de Enterococcus faecalis aan de B2D Paro 21 analyse toegevoegd. Deze bacterie speelt een rol bij refractaire parodontitis en parodontitis apicalis. Enterococcus faecalis is resistent tegen de in de tandheelkunde gangbare antibiotica. Dit is waarschijnlijk de reden dat deze bacterie vaak bij refractaire parodontitis aangetroffen wordt.
U adviseert een antibioticakuur. Wanneer kan het beste met de kuur begonnen worden?
Met de kuur kan het beste 2 uur voor de start van de behandeling begonnen worden, zodat de patiënt al beschermd wordt door antibiotica. Het is dan wel zaak om alle kwadranten na elkaar te behandelen. Spreidt u de behandeling over meerdere sessies, kan het beste 2 uur voor aanvang van de laatste behandeling begonnen worden. Plan de behandelingen dan wel kort na elkaar. Een ander groot voordeel van starten voor de behandeling is dat u beter kunt controleren of uw patiënt aan de kuur begonnen is.
Mijn patiënt is allergisch voor sommige antibiotica. Houdt u hier rekening mee?
Ja zeker, u dient wel op het opdrachtbriefje aan te geven voor welke antibiotica de patiënt allergisch is.
Op de uitslag staat vermeld dat de patiënt een antimycoticum moet gebruiken. Gaat dit samen met een antibioticum?
De meest gebruikte antimycotica (anti-schimmelmiddellen) zijn miconazol en nystatine. Deze middelen kunnen tegelijk met een antibioticum gebruikt worden. Let er wel op dat de antimycoticum-inname langer moet duren dan de antibioticakuur.
Is het nodig om alle paperpoints te gebruiken?
Nee, dit is niet nodig. Het is voldoende om de plaatsen met de meest ontstoken pockets (bloeden bij sonderen) te bemonsteren.
Is het voldoende om alleen antibiotica voor te schrijven?
Nee, dit is niet voldoende. Een antibioticakuur is alleen zinvol als de biofilm ook verstoord wordt.