Wat is zorg?

Patiënte is al jaren onder behandeling van een mondhygiëniste elders. Ze kwam daar 4 maal per jaar en het laatste bezoek was 3 maanden geleden.
Op advies van de tandarts is ze verwezen naar de mondhygiëniste in de eigen tandartspraktijk. Dit omdat hij zag dat er weinig vooruitgang in de mondhygiëne zat na jarenlange behandeling.

Bij het eerste bezoek bij de behandelaar wordt er een nazorgstatus gemaakt. De situatie is licht achteruitgegaan t.o.v. de laatste meting van 2017 van de vorige behandelaar. De status geeft nu aan dat er 52 locaties zijn met pockets van 4 of meer. Hiervan zijn er op 15 locaties pockets dieper dan 4 mm. Namelijk: 5, 6 en 7 mm.
De eigen inzet van mondhygiëne is redelijk, mevrouw gebruikt alleen te dunne ragers. De behandelaar stelt voor om direct een bacterietest te doen vanwege lichte achteruitgang en pockets in het front.  De patiënte is daarmee akkoord. Een vervolgafspraak volgt 3 weken later.

Enkele dagen later komt via het online systeem de uitslag van de bacterietest al binnen. Hieruit kun je in 1 oogopslag aan het taartdiagram zien dat het foute boel is. De opportunistische parobacteriën hebben de overhand gekregen en zorgen ervoor dat er een subgingivale verstoring is ontstaan.

We nemen direct telefonisch contact op met de patiënt om de uitslag en het plan voor het volgende geplande bezoek te bespreken. Tevens wordt er uitleg gegeven over het risico van overdraagbaarheid via de partner.

Bij het volgende bezoek wordt er samen met de behandeling het geadviseerde antibioticum gestart. Deze bestaat uit tandsteen plus plak verwijderden en polijsten. Nogmaals wordt de overdraagbaarheid en daarbij de kans op herinfectie uitdrukkelijk besproken. Mevrouw geeft aan dat haar partner niet openstaat voor behandeling. Verder krijgt mevrouw nog een instructie ragers in combinatie met stokers en we maken een afspraak voor over 3 weken.

Bij bezoek is te zien dat de pockets al mooi gereduceerd zijn. De mondhygiëne is goed. Er wordt nogmaals tandsteen en plak verwijderd en gepolijst. We hoeven mevrouw pas weer over 4 maanden terug te zien.

De behandelaar maakt bij het volgende bezoek een evaluatie status na gebruik van het antibioticum. Van 52 pockets naar 6 pockets van max 4 mm.  De situatie is mooi verbeterd. Tandsteen plus plak wordt verwijderd en alles gepolijst.

We nodigen mevrouw pas weer over 6 maanden uit. Ze is heel erg blij en enthousiast over het resultaat en zou het met haar vriendinnen bespreken.

Als we dit later onderling bespreken dan is het algemene gevoel dit resultaat al eerder bereikt had kunnen en moeten worden.

Maar wat is dan zorg? Dat zou in mijn ogen zijn: niet opgeven tot het meest optimaal haalbare resultaat is bereikt!
Wij hebben aan het einde van de dag een goed gevoel over het resultaat en verwachten dat de mond tot mond reclame vanzelf weer nieuwe patiënten met zich meebrengt.

Audrey Smits, tandarts assistente

Geplaatst op 27 november 2020
No Responses to “Wat is zorg?”
Leave a Reply